Monedes Catalanes

Monedes de la República de Catalunya

Històricament, els diversos territoris de Catalunya han tingut moneda pròpia. Des de les primeres monedes emporitanes, datades del segle V, fins al croat barceloní, passant per la pugesa de Lleida, encunyada entre els segles XIII i XIV.

Des de fa anys, la moneda del futur Estat Català ha estat un tema de debat entre els independentistes. A més, s’ha donat per fet que una Catalunya independent continuaria dins de la Unió Europea, fins al punt que s’han realitzat alguns muntatges del futur euro català.
Euros de Catalunya
L’any 2000 es van emetre monedes catalanes per commemorar les que, fa 100 anys, Unió Catalanista va fer encunyar. Aquestes, ideades per Miquel Crusafont Sabater i distribuïdes pel Cercle Filatèlic i Numismàtic de Barcelona, es van fer amb la intenció de que arribin a circular lliurement dins Catalunya com a forma de reivindicar la nació catalana, però actualment són en mans de col·leccionistes:

Unió CatalanistaPerò, no va ser fins les darreries de l’any 2013, que un grup de col·leccionistes numistàtics van decidir editar i fer encunyar les primeres monedes de prova de l’Euro català.

Les monedes d’1, 2 i 5 cèntims d’euro de la República Catalana tenen l’anvers el Fènix de la Renaixença, símbol de la Renaixença catalana del segle XIX. El fènix, l’ocell fabulós capaç de renéixer de les seves cendres segons les antigues mitologies mediterrànies, es va convertir en una icona del catalanisme de l’època i aparegué a la capçalera de la revista Renaixensa des del 1871 fins al 1938, any en que, durant la Guerra Civil, els franquistes ocupen les ciutats de Lleida i Castelló.

Les monedes de 10, 20 i 50 cèntims d’euro de la República Catalana es caracteritzen per que a l’anvers hi apareix Sant Jordi i el drac, figures llegendàries de Catalunya. Sant Jordi, patró dels catalans, va ser el cavaller que, per defensar una donzella, es va enfrontar amb el drac que devastava la vila de Montblanc.

Finalment, les monedes d’1 i 2 euros de Catalunya, tenen a l’anvers els castellers, declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. A través del lema Força, Equilibri, Valor i Seny, els castellers s’han consolidat com una de les tradicions més antigues dels Països Catalans, amb més de 200 anys d’història.

Monedes de la República de Catalunya
Anvers de les monedes d’euro i cèntims d’euro, dissenyades i encunyades a finals de 2013

Tal com indiquen els seus creadors, aquestes euros catalans no són de curs legal i tenen les següents diferències amb els reals:

· A la part del revers, s’ha substituït els pals i els estels per les quatre barres.
· A les peces de 1, 2 i 5 cèntims, s’ha substituït el globus terraqüi per un altre que només mostra la Mediterrània occidental, de tal forma que tots els Països Catalans queden representats.
· A les peces de 10, 20 i 50 cèntims s’han afegit territoris al mapa: part de Nord-Àfrica, Mediterrània oriental i Mar Negre.
· S’han omès, tal i com obliga la legislació, les paraules Euro i el seu símbol.
· S’ha afegit la paraula PROVA en tres idiomes, català, anglès i francès.

Aquestes són les dades de contacte dels creadors d’aquests euros de Catalunya:
Facebook: facebook.com/monedes.catalanes
Contacte: monedes@catalunya.org

Si trobeu convenient afegir, rectificar o suprimir alguna dada d’aquest article, us podeu ficar en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic botigues@grancataleg.cat.

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Les cookies ens permeten oferir els nostres serveis. En utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les cookies. Més informació.