DNI Català

El primer Document Nacional d’Identitat Catalana va ser promogut pel sacerdot Josep Dalmau l’any 1981 i distribuït per la Llibreria Les Voltes de Girona. Durant molt temps, aquest va ser l’únic DNI català que va existir. Es va començar a donar-se a conèixer a les comarques gironines i, posteriorment, arreu del país, on a poc a poc va anar arribant a la butxaca de milers d’independentistes. El document català de Les Voltes medeix 8 cm d’ample per 5 cm d’alçada i, actualment, es segueix distribuint des de la pròpia Llibreria com també online.

DNI Català de Les Voltes a Girona

DNI Català del Partit per la IndependènciaMés tard, l’any 1998, el Partit per la Independència (una escissió d’ERC sorgida l’any 1996), també va editar un DNI català. En qüestió de mesos es van repartir més de 10.000 documents de nacionalitat catalana, entre els quals hi havia el de la poeta Maria Mercè Marçal i el pintor Modest Cuixart, segons una notícia del diari El País del 18 de maig de 1998.

El PI, liderat per Àngel Colom i Pilar Rahola, va deixar d’emetre’ls l’any de la seva dissolució, el 1999.

DNI Català de Salva PuigEl 2004 apareix l’Assossiació DNI.cat, un grup de persones que van començar a editar un document de nacionalitat catalana amb les mides estàndards de targetes i carnets (8,24 cm x 5,4cm).

Aquest carnet català també va tenir bona rebuda i, al cap d’un temps, es van vendre nous DNIs amb un disseny més modern (vegeu comparativa).
Actualment, l’impulsor d’aquesta iniciativa, Salva Puig, ja ha venut més de 2.500 documents, i afirma que se’n distribueixen al voltant de 100 cada mes, a 11 euros cadascun.

L’any 2008, el projecte Identitat.cat va modernitzar el panorama traient una nova targeta de PVC amb xip, igual que tots els DNIs electrònics europeus. D’aquesta manera, el DNI català es tornava a modernitzar, aquest cop de la mà del barceloní Lluís Mata, l’impulsor del projecte. A més a més, els impulsors d’aquest DNI, també han creat un passaport català:


DNI Català d'Identitat

A més a més, el 20% dels beneficis recaptats amb aquests documents van a parar a entitats i associacions que promocionen la llengua i la cultura dels Països Catalans. A la seva pàgina web trobareu un formulari que s’ha d’emplenar si voleu adquirir aquest carnet català.

Dos anys després, els joves de la Fundació Nous Catalans van crear un document batejat com a Carnet de Nacionalitat Catalana, el qual té un disseny semblant al DNI de l’Estat espanyol. Aquest nou DNI, que tenia el cost de 6 euros, es va presentar el 16 de febrer de 2010 a la seu nacional de Nous Catalans, a Barcelona. El dia de la seva presentació es va facilitar un correu (joves@nouscatalans.cat) per sol·licitar-lo.

Document català del 2010Més tard, el 7 d’abril de 2010, la plataforma independentista FesCat també va decidir crear-ne un. Així ho explicava una notícia d’aquells dies, del portal de notícies Ara Ponent: FesCat ha dissenyat un carnet d’identitat català que tot i ser ara per ara només reivindicatiu, pretén aconseguir que la Generalitat es plantegi fer-ne un d’oficial. De moment, aquest, ‘permet un sentit d’identificació i pertinença al poble català’ i a més, està previst que serveixi per aconseguir descomptes en establiments o productes catalans, per promoure així l’economia local. 

Aquest DNI català, presentat per Dominique Minguell a Tàrrega, va arribar a més de 3.000 catalans i catalanes. A finals del mateix any, FesCat va aturar la seva activitat a les xarxes socials i, mesos després, la seva pàgina web va tancar. Aquesta imatge és una captura de pantalla del 10 d’abril de 2010:

Document nacional d'identitat a Tàrrega

Quan seguim estirant el fil dels carnets catalans, ens trobem amb el projecte Carnet Català, una iniciativa nascuda l’any 2012 de la mà de Jordi Baneza, un independentista català nascut a Artés (Bages) que ha decidit aportar el seu gra de sorra amb aquest nou carnet.

Actualment, el podem adquirir a la seva pàgina web, com també a paradetes que organitza en el marc de fires independentistes com l’Estelània.
Aquest tuit mostra un dels documents expedits, en aquest cas el d’una jove guissonenca:

Ja tinc el carnet català, no és oficial però ben aviat ho serà! 😉 pic.twitter.com/HoArRhuMga
— Laura Ribó Gabernet (@Lariga22) May 23, 2013

Carnet Català de PVCL’1 de gener de 2013 apareixen els darrers documents nacionals d’identitats catalans. Són els carnets de DCI (Document Català d’Identitat), que permeten que tu mateix et facis el teu propi DNI de Catalunya. Descarregant una aplicació per a iPhones i iPads, podràs editar el teu propi carnet per imprimir-lo posteriorment. Tot i així, si ho desitgem, podem sol·licitar el carnet català de PVC a info@documentcatalaidentitat.cat

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Les cookies ens permeten oferir els nostres serveis. En utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les cookies. Més informació.