Burro Català

Martí Sentías, amo del Mas Oller de Sant Martí de Centelles (Osona), va idear un projecte l’any 2012 en el qual es proposava explicar i difondre la història del ruc català. A més, també es va obrir una botiga online on s’hi podien comprar samarretes i complements del burro català. Anys abans, durant el 2004, dos joves banyolins van crear el que, avui dia, ja és una icona del catalanisme: el símbol del ruc català. 
El cas és que, mesos després de l’inici del projecte per recuperar la història del ruc, la pàgina web va tancar. Des de Botigues independentistes hem rescatat el text que hi apareixia:

Ruc català“Un pèl de color negre amb diferents gradacions segons els factors ambientals incidents, el ventre i la cara interna de les extremitats amb decoloracions blanquinoses, així com el musell, les zones orbitals dels ulls i la base de les orelles, són els trets pels quals hom reconeix el burro català fins al punt que, en certa manera, s’ha convertit en símbol del nostre país. Menys coneguda, però, és la història d’aquest animal extraordinari, des dels seus orígens prehistòrics fins als programes de conservació actuals passant per la seva època daurada: quan el burro català s’exportava arreu del món.

Icona del catalanismeDes dels inicis de la Catalunya contemporània, alguns masos amb orígens medievals esdevenen hisendes on es duen a terme iniciatives de millora de la producció agrícola i ramadera, s’obren camins a la comercialització, etc. Un d’aquests masos fou l’Oller de Sant Martí de Centelles (Osona). Documentat per primera vegada a mitjan segle XIII i després de més de 500 anys d’ampliar el seu patrimoni amb altres terres i cases, l’any 1863 la casa de l’Oller va començar l’activitat comercial amb cavalls i ases i, durant tres generacions, el nom de l’Oller va anar lligat de manera privilegiada al burro català, que des de Sant Martí de Centelles va arribar arreu del món.

Situat entre el Parc Natural del Montseny i l’Espai d’Interès Natural dels Cingles de Bertí, el mas Oller es troba en un entorn privilegiat, fet de paisatges espectaculars un ric patrimoni.

Samarreta Ruc catalàAvui, a més, nombrosos itineraris senyalitzats, escoles d’escalada, circuits d’orientació esportiva, piscines, jaciments arqueològics visitables, etc. posen en valor aquest entorn, cada vegada més visitat per excursionistes i altres persones que saben valorar espais ben conservats i rics en natura i història.”

El projecte per recuperar la història del burro català també disposa de compte a Facebook, avui inactiu: facebook.com/burro.catala.7

Existeix també una botiga independentista especialitzada en fer dissenys amb el ruc català, anomenada Catalunya Singularsgrancataleg.cat/singulars

A més, botigues com Samarretes estelades i Samarretes catalanes també tenen a la venda samarretes del ruc (imatge).

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Leave a Comment:

All fields with “*” are required

Les cookies ens permeten oferir els nostres serveis. En utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les cookies. Més informació.